Carry van Bruggen (1881-1932)

Een opvallende verschijning in het literair Nederland van begin vorige eeuw. Een auteur die debuteerde met een naturalistische verhalenbundel, maar daarna een geheel eigen stijl ontwikkelde. Door sommigen de Nederlandse Virginia Woolf genoemd.

In haar tijd werd Carry van Bruggen door de heren critici ingedeeld in het ‘damescompartiment’ en niet bepaald serieus genomen. In de jaren ‘70 en ‘80 kwam haar werk mede door Genderstudies opnieuw in de belangstelling. Momenteel raakt zij als auteur weer wat meer vergeten. En dat is zonde. Want naast de nog steeds herdrukte Eva (1927) staan nog vele andere interessante werken op haar naam. In Om de kinderen (niet meer herdrukt nadat Carry van Bruggen ruzie kreeg met de uitgeverij) verdedigt ze het recht op echtscheiding voor vrouwen. In Hedendaags Fetisjisme (1925) geeft ze aan dat literatuur zich van nature tegen de heersende maatschappelijke consensus verzet.


Op deze website vindt u meer informatie over Carry van Bruggen; onder andere een biografie en een bibliografie met links naar diverse boeken en fragmenten die op internet beschikbaar zijn.